Aptauja: Zvanīt 112 vai 911 – kādas ir bērnu zināšanas par rīcību nedrošā situācijā?

21.06.2021

Ir iestājies ilgi gaidītais skolēnu brīvlaiks ar jautrām rotaļām un neaizmirstamiem piedzīvojumiem. Taču diemžēl joprojām ne visi bērni zina, ka droša peldēšanas vieta ir ūdenstilpe ar zīmi “Peldēties atļauts” vai ka nedrošas situācijas gadījumā ir jāzvana 112, liecina AAS BALTA (PZU grupa), Valsts policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) zināšanu pārbaudes testa rezultāti, kuru mācību gada izskaņā pildīja bērni līdz 12 gadu vecumam visā Latvijā.

Lai šī vasara būtu ne tikai traki aizraujoša, bet arī atbildīga, BALTA sadarbībā ar Valsts policiju un Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) aicināja bērnus kopā ar vecākiem pārbaudīt savas zināšanas par drošu un atbildīgu rīcību. Testu aizpildīja vairāk nekā 5400 bērnu visā Latvijā, un rezultāti liecina, ka bērni labi zina, kā būt atbildīgam pret svešu īpašumu, toties vājākas zināšanas ir par pašu drošību – ceļu satiksmes noteikumiem un drošu rīcību ūdens tuvumā.

“Atsaucība, izpildot testu, bija patiešām liela, un tā bija izcila iespēja koncentrēti un pēc būtības pārrunāt svarīgus jautājumus, kuriem bieži vien nepietiek laika vai kurus pieaugušie maldīgi uzskata par pašsaprotamiem. Nereti vecākiem šķiet, ka bērni taču zina, ko drīkst vai kāpēc kaut ko nedrīkst darīt, tomēr realitātē tas ne vienmēr tā ir. Vienlaikus, aplūkojot testa rezultātus, daudz lielāka uzmanība būtu jāpievērš dažādiem bērnu fiziskās drošības aspektiem, kuros, kā izrādās, pat pieaugušajiem ne vienmēr pietiek zināšanu,” stāsta BALTA Fizisko personu īpašuma un civiltiesiskās atbildības produktu vadītāja Līva Kazaka.

“Skolēniem ir sācies vasaras brīvlaiks, un tas nozīmē, ka vecākiem jābūt atbildīgiem un kopā ar savām atvasēm ir jāpārrunā visi drošības pasākumi, kas mazajiem jāņem vērā, lai vasara aizritētu bez starpgadījumiem un ar lieliskām atmiņām. Tas ir attiecināms uz dažādām drošības jomām – gan to, kā pareizi pārvietoties satiksmē ar velosipēdu, gan to, ka ir jāinformē vecāki vai aizbildņi par savu atrašanās vietu, tāpat jāatceras pārrunāt drošības noteikumus, atrodoties pie ūdenstilpēm vai brīvajā laikā lietojot internetu,” norāda Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Kā liecina apkopotās atbildes uz testa jautājumiem, kopumā bērnu zināšanas par drošību un atbildību ir labas. Tādi jautājumi kā atbildīga izturēšanās pret svešu īpašumu, droša rīcība internetā, drošības jostu lietošana vai pareiza uzvedība, satiekot svešu dzīvnieku, grūtības nesagādā. Vājākas ir zināšanas par ceļu satiksmes drošību – pārvietošanos ar velosipēdu vai skrejriteni un pareizu dzelzceļa šķērsošanu – un to, kā noteikt, vai peldvietā ir droši peldēties. Uz šiem jautājumiem pareizas atbildes snieguši vidēji 80% bērnu, kamēr citās jautājumu grupās pareizas bijušas vairāk nekā 90% atbilžu. Piemēram, 94% respondentu zina, ka uz peldvietu bērns nedrīkst doties viens pats bez pieaugušajiem, bet tikai 82% zina, ka par drošu peldvietu liecina nevis draugu atsauksmes, ūdens esamība vai ūdenstilpes nosaukums, bet īpaša zīme “Peldēties atļauts”.

93% testa dalībnieku zina, ka situācijās, kad nepieciešama palīdzība, jāzvana 112, kaut arī šis vienotais glābšanas dienestu tālruņa numurs būtu jāzina katram Latvijas iedzīvotājam. Tomēr 5% testa dalībnieku uzskata, ka pareizais tālruņa numurs ir 911, kas biedži dzirdams ASV filmās un seriālos, bet pārējie norādījuši vēl citas iespējas.

Tāpat tikai 83% bērnu zina, kā pareizi jāšķērso dzelzceļa pārbrauktuve. Teju katrs desmitais atceras, ka jāizņem austiņas, lai tajās skanošā mūzika netraucētu sadzirdēt vilciena tuvošanos, tomēr aizmirstu paskatīties uz abām pusēm, vai netuvojas vilciens, un pārliecināties, ka drošības barjera ir atvērta un nedeg brīdinošais signāls.

“Atgādinām, ka noteicošā loma bērnu ikdienas drošībai uz ceļa ir pozitīvs vecāku piemērs! Zināms, ka neviena barjera vai ceļa zīme neaizsargās bērnus – visa pamatā ir atbildīga un ceļu lietošanu izprotoša satiksmes dalībnieka rīcība. Lai ģimenēs kopīgi pārrunātu uzvedību dažādās situācijas un atbildību pret pieņemtajiem lēmumiem satiksmē šajos vasaras mēnešos, iesakām interneta vietnē www.berniem.csdd.lv atrodamās grāmatas, spēles un stāstus,” iesaka CSDD Komunikācijas departamenta Izglītības projektu vadītāja Valda Kjaspere.

“Jāatceras, ka vasaras mēnešos, kad bērni bieži vien rotaļājas ārpus mājas bez vecāku uzraudzības, ir jābūt īpaši modriem un pašiem jārūpējas par savu drošību un veselību. Tāpēc ir vērts vēlreiz pārrunāt ar bērnu, kā droši lietot velosipēdu vai elektrisko skrejriteni, kā rīkoties konfliktsituācijās, kur vērsties, ja internetā kāds raksta riebīgus komentārus, un kur meklēt palīdzību, ja bērns nonācis nelaimē. Un, protams, atbalsts vecākiem būs arī apdrošinātājs, kas parūpēsies par finansiālo drošības spilvenu situācijās, kad bērnam gadījies sastrādāt blēņas. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana ir aktuāla ne tikai vasarā – ar vasaras beigām atbildība pret savu un svešu īpašumu nebeidzas,” atgādina Līva Kazaka.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2020. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 107,3 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji17 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2020. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,33 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Lisnere

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

Tel.: +371 26 40 10 41

E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

 

Janīna Biteniece

Deep White

projektu vadītāja

Tel.: +371 26 70 63 61

E-pasts: janina@deepwhite.lv

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Ja noticis negadījums, izsauc palīdzību uz ceļa spiežot šeit.
    Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsi pieteikt arī zvanot 675 333 75

    *Pārliecinies, ka Tavā auto apdrošināšanas polisē ir iekļauts risks “Palīdzība uz ceļa”.