Bērnu traumu skaits vasaras periodā pieaug: BALTA aicina baudīt drošu vasaru un bez maksas apdrošināt bērnus

10.05.2022

Tuvojoties skolēnu brīvlaikam, jādomā ne tikai par aizraujošu brīvā laika pavadīšanu, bet arī par drošību. Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) pieredze, vasaras mēneši ik gadu ir laiks, kad strauji pieaug atlīdzību pieteikumu skaits saistībā ar traumām, ko guvuši bērni, lielākoties – kaulu lūzumiem. Pērn atlīdzībās bērnu vecākiem vasaras mēnešos par šādiem negadījumiem izmaksāti gandrīz 80 000 eiro. Lai šī būtu “Traki droša vasara”, apdrošinātājs no 10. maija aicina vecākus kopā ar bērniem pārbaudīt savas zināšanas par drošu rīcību, izpildot izglītojošu testu, kas tapis sadarbībā ar Valsts policiju, Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) un Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS)*.

Kā liecina statistika, pēdējo trīs gadu laikā ir izteikti palielinājies ceļu satiksmē uz koplietošanas ceļiem gūto traumu skaits, turklāt traumas, kas gūtas, pārvietojoties ar elektroierīcēm, vienmēr ir smagākas. 2021. gadā BALTA izmaksāto atlīdzību skaits par ceļu satiksmes negadījumos gūtām traumām palielinājies par 22%. Arī šī gada pirmajos divos mēnešos bija vērojama nelabvēlīga tendence: salīdzinājumā ar tādu pašu periodu pērn traumu skaits pieaudzis par 31%. Diemžēl negadījumos cieš arī bērni: saskaņā ar CSDD datiem 2020. gadā pavisam reģistrēti 670 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti velosipēdi, tajā skaitā 70 skrejriteņu. No 664 traumas guvušajiem cilvēkiem 109 cietušie bija bērni līdz 14 gadu vecumam.

“Lielākais ceļu satiksmes negadījumu atlīdzību skaits parasti tiek fiksēts vasaras mēnešos, un pērn vidējā apdrošināšanas atlīdzība sasniedza ap 400 eiro, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā standarta atlīdzība traumu gadījumā. Šogad vasaras gaidās aicinām vecākus un skolotājus pārrunāt ar bērniem dažādus drošības aspektus, sevišķi – atbildīgu rīcību, piedaloties ceļu satiksmē,” stāsta BALTA personu produktu vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva.

Izglītojošs tests, kas tapis sadarbībā ar Valsts policiju, CSDD un BKUS, palīdzēs atsvaidzināt gan pieaugušo, gan bērnu zināšanas un, iespējams, pasargās mazos no nepatikšanām brīdī, kad vecāku nav blakus. Vasaras mēnešos, kad bērni bieži vien rotaļājas ārpus mājas bez vecāku uzraudzības, ir jābūt īpaši modriem un pašiem jārūpējas par savu drošību un veselību.

Testa veidotāji aicina pārrunāt drošu elektrisko skrejriteņu un velosipēdu lietošanu, neaizmirstot par atbilstošu apmācību, vecuma ierobežojumiem un ķiveru valkāšanu. Saskaņā ar CSDD datiem 2021. gadā traumas guvis 701 velosipēda vai skrejriteņa vadītājs jeb 5% no visiem ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem, un šim skaitam ar katru gadu ir tendence pieaugt. BALTA atgādina – no 2021. gada ar likumu noteikts, ka piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni drīkst tikai no 14 gadu vecuma un ar velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Par pārkāpumiem elektroskrejriteņu vadītājiem piemēros tādus pašus administratīvos sodus kā riteņbraucējiem. Savukārt no 10 līdz 17 gadu vecumam patstāvīgi braukt ar velosipēdu drīkst tikai tad, ja iegūtas velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

“Protams, neviens vecāks nevēlas piedzīvot satraucošas un bīstamas situācijas, bērniem krītot no velosipēdiem, iekļūstot ceļu satiksmes negadījumos un laužot rokas un kājas. Tomēr prāts būs mierīgāks, ja bērns tiks apdrošināts – apdrošināšana nepasargā bērnus no traumu riska, bet tā sniedz finansiālu atbalstu situācijās, kad traumas rezultātā vecākiem rodas papildu izmaksas,” norāda L. Ščegoļeva, piebilstot – katram, kurš izpilda testu, BALTA dāvina bezmaksas nelaimes gadījumu apdrošināšanu bērniem no 2 līdz 18 gadu vecumam uz trīs mēnešiem par kopējo apdrošināšanas summu 1000 eiro apmērā, kas sedz smago traumu un lūzuma risku.

Kā liecina pēc līdzīgas akcijas 2020. gadā apkopotie dati, pavisam tika apdrošināti 18 000 bērnu līdz 18 gadu vecumam, no kuriem apmēram 2,5% jeb aptuveni 450 bērnu guva dažādas traumas – visbiežāk sadzīves un sporta traumas. No sporta traumām visvairāk – ceturtā daļa – traumu gūtas, braucot ar velosipēdu. 43% visu gūto traumu bija lūzumi. Vairāk nekā puse visu negadījumu notika jūlijā.

Testu iespējams izpildīt šeit. Detalizētāka informācija par akciju pieejama balta.lv/drosavasara.

*Testā zināšanas pārbaudīt iespējams arī ar jautājumiem, kas tapuši, izmantojot kampaņas “Pārvērt pārdrošību par drošību!” veidoto instrukciju jaunajiem vecākiem “Pārbaudīsim māju!”. Kampaņa tapusi pēc Veselības ministrijas, VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” un Slimību profilakses un kontroles centra iniciatīvas un tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” (identifikācijas Nr. 9.2.4.1/16/I/001) ietvaros.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2020. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 107,3 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 18 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2020. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,33 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Barkovska

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

Tel. +371 26 40 10 41

E-pasts: lina.barkovska@balta.lv

 

Ligita Mieze

Deep White

projektu vadītāja

Tel. +371 27 88 55 02

E-pasts: ligita@deepwhite.lv

 

 

 

 

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Palīdzība uz ceļa

    Sniegsim atbalstu, ja Jūsu auto nepieciešama tehniskā palīdzība uz ceļa vai evakuācija.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību uz ceļa spiežot šeit. Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsiet pieteikt arī zvanot 675 333 75.

    Palīdzība mājās

    Sniegsim atbalstu avārijas situācijās! Izsauc “Palīdzību mājās”, lai saņemtu sertificētu meistaru palīdzību.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību zvanot 675 333 75.

    Ceļotājiem ārzemēs

    Sniegsim atbalstu, ja nepieciešama medicīniskās palīdzības vai repatriācijas organizēšana ceļojuma laikā.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību zvanot 675 001 74.