BALTA: Ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību apjoms dubultojies. Kam pievērst uzmanību rudens atpūtā siltajās zemēs?

21.09.2022

Kaut arī Latvijā iestājies rudens, dienvidu zemēs valda vasarīgs laiks, un daudzi labprāt steidz to izmantot. Tūrisma sezona Turcijas un Grieķijas kūrortos pamazām noslēdzas, bet Ēģiptē un Kanāriju salās viss tikai sākas. AAS BALTA (PZU grupa) dati liecina, ka līdz ar ievērojamu ceļošanas intensitātes pieaugumu strauji pieaudzis arī izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apjoms. Salīdzinot ar pagājušo gadu, kopējais ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību apjoms dubultojies, un būtisks pieaugums joprojām vērojams ar Covid-19 riskiem saistītajās atlīdzībās, kas trīskāršojušās.

Salīdzinot ar kluso Covid-19 laiku, ceļošana atkal uzņēmusi pilnus apgriezienus: kā liecina BALTA dati, vēl nesen Covid-19 iespaidā ceļotāju plūsma bija tikpat kā apsīkusi, bet šī gada astoņos mēnešos ceļojumu apdrošināšanas pārdošanas apjoms gandrīz dubultojies. Vienlaikus strauji pieaudzis arī ceļotājiem izmaksāto atlīdzību apjoms, kas saistīts gan ar medicīnisko izmaksu cenu kāpumu ārvalstīs, gan ceļošanas intensitātes palielināšanās radīto haosu lidostās, liekot ceļotājiem būt īpaši uzmanīgiem un neaizmirst iegādāties ceļojuma apdrošināšanas polisi, lai pasargātu sevi no negaidītiem izdevumiem.

Ceļotāju plānus joprojām ietekmē Covid-19 “blaknes”

Kā norāda BALTA Personu produktu vadītāja Ludmila Ščegoļeva, Covid-19 nekur nav pazudis un izmaksāto atlīdzību skaits par ceļojumu atcelšanas/pārtraukšanas risku ir trīskāršojies, salīdzinot ar pagājušo gadu.

“Covid-19 ietekmē plānus ne tikai tiem, kas ar to saslimst vai kļūst par kontaktpersonām. Pandēmija bija uz vairāk nekā gadu “iesaldējusi” tūrismu Eiropā, bet straujā tūrisma atdzīvošanās vasarā izsaukusi haosu daudzās lielajās lidostās, rezultātā būtiski palielinoties arī pieteikto atlīdzību skaitam saistībā ar lidojumu aizkavēšanās risku: 2022. gadā izmaksāts 12 reižu vairāk atlīdzību nekā pērn. Daudzas lidostas joprojām nav nodrošinājušas pietiekamu darbinieku skaitu, kas spētu kvalitatīvi apkalpot lielo tūristu pieplūdumu, un sekas redzamas atlīdzību pieteikumos. Tā paša iemesla dēļ liels izmaksu pieaugums saistīts arī ar sabojātu vai aizkavētu bagāžu – par 227% salīdzinājumā ar pagājušo gadu,” norāda L. Ščegoļeva.

BALTA eksperte arī atzīmē, ka aviosabiedrību darbinieku trūkuma dēļ atcelti lidojumi nav apdrošināšanas gadījums, bet gan aviosabiedrības atbildība. Tāpēc šādos gadījumos cilvēkiem jāvēršas pie aviosabiedrības, kura kompensēs radušos zaudējumus.

Medicīnas izdevumi pieaug: ko ņemt vērā, dodoties ceļojumā rudenī

Saskaņā ar BALTA datiem īpaši populāri ceļotāju galamērķi rudenī ir Ēģipte, Kanāriju salas un eksotiskās valstis, piemēram, arvien populārāka pēdējā laikā kļūst Zanzibāra.

“Cilvēku vēlme ceļot pat par spīti pieaugošajai dzīves dārdzībai atspoguļojas arī izmaksātajās atlīdzībās – šogad ir gandrīz dubultojies atlīdzību skaits par medicīniskās palīdzības sniegšanu ārzemēs. Salīdzinājumā ar 2021. gadu vidējā izmaksātā atlīdzība personai nav būtiski mainījusies, bet pret periodu pirms Covid-19 tā ir gandrīz dubultojusies,” stāsta L. Ščegoļeva, norādot, ka Covid-19 pandēmija neatceļ ikdienišķākus riskus, kas joprojām traucē ceļotāju atpūtu un par ko apdrošinātājs ik mēnesi saņem virkni atlīdzību pieteikumu.

BALTA eksperte apkopojusi noderīgus padomus, kā izvairīties no atlīdzību pieteikumos visbiežāk aprakstītajām situācijām dienvidzemju ceļojumos, lai vasaras pagarinājums būtu bezrūpīgs un patīkams.

  • Dodoties uz dienvidu zemēm vai kalniem, lietojiet saules aizsargkrēmu, lai pasargātu sevi no saules apdegumiem. Lai kā gribētos pelēcīgā rudenī izcelties ar zeltainu iedegumu, mēs esam no ziemeļiem un mūsu āda rudenī uzreiz nav gatava intensīvai saulei.
  • Dienvidos, ejot peldēties, labāk to nedarīt basām kājām: peldēšanas čības pasargās pēdas no asu koraļļu vai jūras ežu radītiem savainojumiem.
  • Ēģiptes piekrastē šovasar aktivizējušās haizivis, kas nav kautrējušās uzbrukt arī cilvēkiem. Jebkurā dienvidu kūrortā ir jāņem vērā vietējie drošības norādījumi par to, kur atļauts peldēties. Ja kādā vietā noteikts aizliegums, tas ir pamatots, nevis izdomāts, lai bojātu jūsu atvaļinājumu. Arī jebkura peldvieta ārpus kūrorta jāizvēlas apdomīgi.
  • Noteikti jāņem līdzi siltāku drēbju kārta vakara stundām, jo dienvidu zemēs vējš bieži pūš no tuksneša – paradoksāli, bet vietā, kur dienā valda neizturama svelme, naktis var būt stindzinoši aukstas. Būtu muļķīgi saaukstēties Ēģiptes kūrortā.
  • Īpaši jāpieskata bērni peldbaseinos un ūdens atrakcijās!
  • Nekādā gadījumā nedrīkst dzert ūdeni no krāna, tikai no pudelēm!
  • Svarīgi atcerēties par personīgo higiēnu un rūpīgi mazgāt rokas: ļoti bieži vēdera problēmas rodas tieši tāpēc, ka atpūtā par tīrām rokām piemirstas.
  • Ēdienkartē labāk atturēties no pārlieku lielas eksotikas, lai neiedzīvotos kuņģa un zarnu trakta problēmās.
  • Ja plānojat doties ekskursijā ar vietējo transportu, ļoti rūpīgi jāizvēlas pakalpojuma sniedzējs, jo gana bieži piedzīvoti negadījumi, kuru iemesls ir pārgalvīgs šoferis vai nedrošs transportlīdzeklis.
  • Jāpadomā par pirmās nepieciešamības aptieciņu, kam jābūt līdzi koferī.
  • Ja tomēr notiek negadījums, vēlams uzreiz sazināties ar apdrošināšanas kompānijas pārstāvjiem pa apdrošināšanas polisē norādīto telefona numuru. Tas ļaus izvairīties no pārmērīgiem izdevumiem ceļojuma laikā.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2021. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 116 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 18 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2021. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,48 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Barkovska

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

Tel. +371 26 40 10 41

E-pasts: lina.barkovska@balta.lv

 

Ligita Mieze

Deep White

projektu vadītāja

Tel. +371 27 88 55 02

E-pasts: ligita@deepwhite.lv

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Ja noticis negadījums, izsauc palīdzību uz ceļa spiežot šeit.
    Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsi pieteikt arī zvanot 675 333 75

    *Pārliecinies, ka Tavā auto apdrošināšanas polisē ir iekļauts risks “Palīdzība uz ceļa”.