Miermīlīgi, bet dzīvībai bīstami: kā vasaras sezonā sadzīvot ar iršiem, lapsenēm un citiem dzelošiem kukaiņiem

06.06.2023

Klāt vasara, un līdz ar to arī dārza darbi, atpūta brīvā dabā, atvērti logi un basas kājas. Teju katram ir gadījies savā ceļā sastapt izbiedētu biti, lapseni vai irsi, kuru dzēliens var būt ne vien sāpīgs, bet alerģiskiem cilvēkiem – arī dzīvībai bīstams. Ik gadu apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) saņem desmitiem atlīdzību pieteikumu par kukaiņu kodumu sekām. Apdrošinātājs aicina iedzīvotājus siltajā laikā būt jo īpaši piesardzīgiem, gan dodoties dabā, gan malkojot dzērienus no nenoslēgtiem traukiem vai baudot saldumus un augļus, kas pievilina kukaiņus.

Miermīlīgie kaimiņi, kuri uzbrūk tikai tad, ja tiek apdraudēti

Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākais entomologs jeb kukaiņu speciālists Jānis Dreimanis saka – no kukaiņiem nav jābaidās, gan bites un kamenes, gan lapsenes ir dabā vajadzīgas, jo visas piedalās apputeksnēšanas procesā. Turklāt bez iemesla, ja vien nejūtas apdraudēti, šie kukaiņi nevienam neuzbrūk. Vienlaikus jāatceras, ka dzelošie kukaiņi var būt bīstami cilvēka veselībai, jo inde, ko satur to indes dziedzeris, var izraisīt alerģiskas reakcijas.

“Dzelošie kukaiņi ir sabiedriski radījumi – pūznī vai stropā var dzīvot vairāki simti un pat tūkstoši kukaiņu. Bites, kamenes un lapsenes parasti ir atrodamas uz ziediem, jo tās tur barojas, – gluži kā cilvēki, kuriem arī patīk mieloties ar saldām vielām. Pavasarī lapseņu ir mazāk; vasaras beigās, kad ienākas dažādi augļi, kas tās pievilina, to ir visvairāk. Bites ir pieradušas pie cilvēka tuvuma, bet tomēr tāpat kā pārējie kukaiņi cilvēku sabiedrību speciāli nemeklē. Ja nu vienīgi mazdārziņā vai kafejnīcā, ēdot augli vai kādu saldumu, var parādīties lapsene. Ja cilvēks sasmaržojas ar īpaši saldām smaržām, arī tās var pievilināt kukaini,” stāsta entomologs.

Viņš atklāj, ka pilsētvidē biežāk sastopamas ir lapsenes, kas apmetas uz dzīvi zem jumta, arī koku dobumos vai putnu būrīšos. Lapsenes labprāt iekārtojas zem dažāda veida jumtiem, šķūņos, starp jumtu un bēniņu stāvu, vai sienu, kur neviens netraucē, – lapsenes taisa pūzni tur, kur ūdens netek virsū un kur nevajag ieguldīt daudz enerģijas, lai sausinātu vai salabotu lietus bojāto pūzni. Kamenes drīzāk var sastapt mazdārziņos vai laukos, nevis pilsētu mauriņos, jo tās veido pūžņus augsnē, pamestos kurmju rakumos vai peļu alās.

Bite dzeļ vienreiz, lapsene - vairākkārt

Lapsenes, irši, bites, kamenes un citi dzelošie kukaiņi pēc dabas ir miermīlīgi, tomēr, jūtot apdraudējumu, ir gatavi aizstāvēties, nekavējoties dzeļot. Lai arī, piemēram, bites dzēliens tiek uzskatīts par imunitāti stiprinošu un uz bišu indes bāzes tiek izgatavoti pat medikamenti, alerģiskiem cilvēkiem šāda saskarsme ar kukaini var izraisīt spēcīgas un pat dzīvībai bīstamas reakcijas.

Tāpat jāņem vērā, ka bite dzeļ tikai vienreiz un dzeloni atstāj brūcē, jo dzelonis ir atskabargains. Ja dzelonis netiek izrauts, tas turpina ievadīt indi cilvēka organismā. Savukārt lapsenes ar gludo dzeloni var dzelt vairākas reizes pēc kārtas. Iršiem indes deva ir vēl lielāka nekā lapsenēm, tāpēc no tiem ieteicams sargāties jo īpaši. Situācijās, kad kukainis ielidojis istabā, svarīgi nekrist panikā, bet uzmanīgi to izgaiņāt ārā pa atvērtu logu vai durvīm, piemēram, ar avīzi vai auduma dvieli.

Mēģinot izvairīties no kukaiņu dzēluma, iedzīvojas traumās

Katru gadu BALTA saņem atlīdzību pieteikumus, kas saistīti ar dzīvo radību sagādātām traumām – skrāpējumiem, sasitumiem un pat lūzumiem, kas gūti, neveiksmīgi mēģinot izvairīties no kukaiņa un pakrītot. Tāpat kukaiņu kodums bieži vien cilvēkiem izraisa alerģisku reakciju, kas var novest pie ārstēšanās slimnīcā.

Iedzīvoties lapsenes vai bites kodumā dārza darbos, it īpaši puķu ziedēšanas laikā, nav nekas pārsteidzošs. Bet kukainis var iedzelt, pat velkot kājās zeķes, – tā gadījies kādam BALTA klientam, kurš vērsies pie apdrošinātāja ar atlīdzības pieteikumu. Nereti traumas gadās, cenšoties izvairīties no sakošanas un klūpot vai pakrītot – šādi tiek sasistas, izmežģītas un pat lauztas rokas un kājas. Savukārt pēc kukaiņa koduma var rasties niezoši izsitumi, tūska, apgrūtināta elpošana un pat anafilaktiskais šoks.

“Sevišķi uzmanīgiem jābūt tiem, kuri dažādus dzērienus malko no pudeles. Dzērieni pudelēs, it īpaši cukurotie, pievilina lapsenes. Pudelē kukaini ir ļoti grūti pamanīt, bet iedzert šādu malku ir bīstami – lapsenes kodums mutē vai rīklē var beigties ar anafilaktisko šoku un pat nāvi. Diemžēl šādi gadījumi ar letālu iznākumu ir fiksēti arī BALTA atlīdzību vēsturē. Ja cilvēkam veidojas akūta reakcija uz kukaiņa kodumu, vajadzētu nekavējoties zvanīt neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai,” atklāj BALTA personu produktu vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva un iesaka pēc padzeršanās vienmēr uzskrūvēt pudelei korķīti vai kā citādi to aizvākot, bet bērniem vislabākā izvēle būs limonādes baudīšana ar salmiņu.

Ieteikumi drošai sadzīvošanai ar kukaiņiem

  • Ja nevēlies lapseņu klātbūtni īpašumā, tas ir regulāri jāapseko. Ja redzi lapseni dārzā – nav jāuztraucas, bet, ja pie mājas, tad gan jāpaskatās, kurp tā dodas, – iespējams, uz pūzni kaut kur mājas tuvumā.
  • Nonākot pūžņa tuvumā, jāizturas mierīgi un jāatturas no vicināšanās ar rokām. Mierīgi jāiet garām. Ja lapsene iepinas matos, tad gan jāmēģina to ātri dabūt ārā.
  • Lapseņu vai iršu pūzni visdrošāk likvidēt ziemā vai agrā pavasarī, kad pūznī nav lapseņu. Ja jauns pūznis tiek veidots blakus iepriekšējam, mātīte, visticamāk, ir pārziemojusi kādā slēptuvē kaut kur tuvumā. Neapdzīvotos bēniņos pūžņi ir visai bieži sastopami.
  • Nebūtu ieteicams likvidēt lapseņu vai iršu pūžņus pašu spēkiem, labāk uzticēt šo uzdevumu speciālistiem – dezinsekcijas uzņēmumiem, kas to paveiks profesionāli un droši. Ja pūznis iekārtots sabiedriskā ēkā, talkā var saukt arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.
  • Kafejnīcās jāskatās, vai ap dzērieniem nelidinās kāds kukainis. Paša spēkiem tas no dzēriena ārā netiks, bet to iedzert ir bīstami. 
  • Vasaras laikā dzērieniem no skārdenēm, pudelēm un citiem traukiem ieteicams izmantot salmiņus, jo tie gandrīz simtprocentīgi pasargās no kukaiņu bīstamajiem dzēlieniem mutes dobumā un rīklē.
  • Bērniem iespējams iegādāties un izmantot burciņas vai krūzes ar vāciņu un salmiņu, kas ir gan mazajiem interesantas, gan drošas.
  • Staigājot ar basām kājām, esi uzmanīgs – īpaši zem augļu kokiem, kur lapsenes sastopamas visvairāk.
  • Dodoties pie dabas ogot, sēņot, strādājot vai atpūšoties dārzā, velc apģērbu ar garām piedurknēm un bikšu starām, kā arī lieto repelentus – ziedes un dezodorantus pret kukaiņu kodumiem.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2022. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 144,6 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 19 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. Plašāka informācija internetā: www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Barkovska

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

E-pasts: lina.barkovska@balta.lv

 

Ligita Mieze

Deep White

projektu vadītāja

E-pasts: ligita@deepwhite.lv

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Palīdzība uz ceļa

    Sniegsim atbalstu, ja Jūsu auto nepieciešama tehniskā palīdzība uz ceļa vai evakuācija.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību uz ceļa spiežot šeit. Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsiet pieteikt arī zvanot 675 333 75.

    Palīdzība mājās

    Sniegsim atbalstu avārijas situācijās! Izsauc “Palīdzību mājās”, lai saņemtu sertificētu meistaru palīdzību.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību zvanot 675 333 75.

    Ceļotājiem ārzemēs

    Sniegsim atbalstu, ja nepieciešama medicīniskās palīdzības vai repatriācijas organizēšana ceļojuma laikā.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību zvanot 675 001 74.