Pieaug atlīdzību pieteikumu skaits par īpašuma zādzībām un bojājumiem

19.05.2016

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) statistikas datiem, pēdējo trīs gadu laikā ir novērojams atlīdzību skaita pieaugums par īpašuma zādzībām un bojājumiem. Īpaši šo tendenci var novērot Rīgā, kur šāda tipa atlīdzību pieteikumu skaits pieaug visstraujāk – Rīgā ir reģistrēts 41% no visām pieteiktajām atlīdzībām par īpašuma zādzību. 2015.gadā vidējā klientiem izmaksātā atlīdzība par īpašuma zādzībām un bojājumiem  sasniedza 1192 eiro.

BALTA rīcībā esošie dati liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā vidējās atlīdzības apmērs par īpašuma zādzībām un bojājumiem palielinājies par 69% - 2013. un 2014. gadā vidējā atlīdzības summa bija attiecīgi 704 un 908 eiro, savukārt 2015.gadā vidējā atlīdzības summa pieaugusi jau līdz 1192 eiro. Apdrošinātāja novērojumi liecina, ka garnadži kļūst arvien veiklāki un profesionālāki, līdz ar to pieaug arī zaudējumu apmērs. To pierāda arī pērn pētījumu centra SKDS un BALTA veiktais pētījums, kurā tika aptaujāti Latvijas iedzīvotāji un personas, kuras izcieš sodus ieslodzījuma vietās par zādzībām. Pētījumā atklājās, ka puse no pieredzējušajiem zagļiem zādzības rūpīgi plāno, pirms tam ievācot vērtīgu informāciju. Trešdaļa aptaujāto zagļu atklāja, ka ir zādzības, kuras viņi rūpīgi plānojuši vairākas dienas, savukārt 24% zādzības plānojuši pat vairākas nedēļas. Svarīgākā informācija, ko zaglis parasti vēlas iegūt: kad saimnieks un citi ģimenes locekļi nav mājās, cik turīgi ir īpašumā dzīvojošie, kādas drošības sistēmas izvietotas īpašumā. Visbiežāk mājokļos tiek zagti juvelierizstrādājumi un rotaslietas, nauda un norēķinu kartes, kā arī datori. Zagļi vairāk koncentrē savu uzmanību uz finansiāli vērtīgākajām un vieglāk realizējamajām lietām, tāpēc veiksmīgas zādzības gadījumā  mantas īpašniekam tiek nodarīti ievērojami zaudējumi.

„Pēdējo trīs gadu laikā noziedzīgo personu „prasības” un „iemaņas” ir augušas. Zagļi vairāk laika velta nozieguma plānošanai, tie ir kļuvuši gudrāki, apzagšanas tehnikas – viltīgākas un zādzībās izmantotās ierīces - arvien profesionālākas, līdz ar to apdrošinātājs BALTA iesaka vienmēr būt uzmanīgiem un modriem un parūpēties par savu īpašumu drošību kā mājoklī, tā arī ārpus tā. Apdrošināšana, nemazinās jūsu negatīvās emocijas, kuras būs neizbēgamas, saskaroties ar šāda veida gadījumiem, taču tās jūs pilnīgi noteikti pasargās no negaidītiem finansiāliem zaudējumiem, kas var iedragāt jūsu dzīves kvalitāti” komentē BALTA Fizisko personu īpašuma Produktu vadītāja Līva Bogdanova, piebilstot, ka šāda veida negadījumi var radīt būtiskus zaudējumus. „Pēdējo trīs gadu laikā vidējā atlīdzību summa, kas izmaksāta par šāda tipa negadījumiem, sasniedza 1000 euro, savukārt pērnā gadā lielākā izmaksātā atlīdzība bija vairāk nekā 100 000 euro apmērā un tās realizācija zagļiem prasīja pāris minūtes.”

BALTA statistikas dati norāda uz vēl kādu negatīvu tendenci – pēdējā gada laikā būtiski palielinājies zādzību ar ielaušanos skaits. Profesionāļi zagļi ir iemanījušies atvērt vissarežģītāko mehānismu durvis, turklāt durvju atvēršanai nepieciešamais laiks samazinās. Tāpat arī teju uz pusi ir palielinājies laupīšanu skaits.

„Galvenā problēma ir ne tikai tajā, ka garnadži kļūst gudrāki un sāk izmantot arvien profesionālāku apzagšanas tehniku, bet arī tajā, ka jau vairākus gadus pēc kārtas 20-25% mājokļa apzagšanas gadījumu notiek pašu mājokļa iemītnieku neuzmanības un pārlieku lielas pārliecības „ar mani jau tā nenotiks” dēļ. Durvis netiek aizslēgtas, un logi tiek turēti pilnībā atvērti vaļā. Šādos apstākļos zagļiem ir nepieciešamas vien pāris sekundes, lai īpaši nepūloties tie, ieliecoties iekšā pa logu, paņemtu visu, kas atrodas turpat tuvumā, vai pa neaizslēgtām durvīm ieietu mājoklī un piesavinātos vērtīgākās priekšnamā atstātās mantas (makus, telefonus, somas),” norāda VP Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas pārstāvis Dāvis Ķepītis, kura pārziņā ir mājokļa apzagšanu izmeklēšana. Viņš piebilst, ka nereti pie atvērta loga vai priekšnamā tiek atstātas pat mašīnas atslēgas, līdz ar to zagļi paņem atslēgas un nemanīti aizbrauc prom ar pagalmā novietoto automašīnu.

Lai pasargātu sevi un savu īpašumu no zādzībām, apdrošinātājs BALTA kopā ar Valsts policiju iesaka:

  • Atrodoties publiskās vietās, sargiet savas mantas un ikvienu personīgo mantu turiet sev tuvumā – piemēram, ļaužu pārpildītās vietās somu turiet sev priekšā, nevis uz muguras, lai varat to redzēt un uzmanīt;

  • Lai pasargātu mantu izzagšanu no mājokļa, vienmēr (pat atrodoties mājoklī) aizslēdziet durvis;

  • Durvis mājoklim izvēlieties ar paaugstinātu drošības pakāpi, piemēram, īpaši noderīgi būtu mājoklī ievietot dubultās durvis, kuras abas ir iespējams aizslēgt. Tāpat, dzīvojot privātmājā, īpaši jāparūpējas par to logu un durvju drošības paaugstināšanu, kuru skats paveras uz nomaļāku vietu (slēgtiem pagalmiem, mežu);

  • Logiem lietojiet aizkarus, lai zagļi nevarētu pētīt mājinieku paradumus un iekārtojumu. Logu stiprināšanai pret zagļiem ir iespējams iegādāties logu sargus vai blokatorus. Būtiski logu stiprinātājus izmantot arī otrā stāva logiem gadījumos, ja pie mājokļa ir atrodamas pieslejamās trepes;

  • Vērtīgās lietas (somiņas, makus, portatīvos datorus) neglabāt tuvu pie ārdurvīm. Visdrošāk vērtslietas ir glabāt seifā. Seifa izvēlē iesakām konsultēties ar profesionāļiem, kas palīdzēs piemeklēt atbilstošu, sertificētu seifu.  Neatstājiet savas prombūtnes laikā vai uz nakti privātmāju pagalmos vērtīgas lietas, piemēram, velosipēdus. Parūpējieties par to drošību, novietojot tos slēgtās telpās.

  • Neatstājiet vērtīgu dārza tehniku neapdzīvotās ēkās (dārza mājās, vasarnīcās), kurām nav pieslēgta pretielaušanās signalizācija, kas savienota ar apsardzes firmas pulti. Arī apdzīvotu ēku gadījumā, parūpējieties, lai jūsu prombūtnes un nakts laikā šāda tehnika tiktu novietota slēdzamās telpās.

Par apdrošinātāju BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK, Lietuvas Apdrošināšanas uzraudzības komisijas, Igaunijas statistikas departamenta un apdrošinātāju gada pārskatu datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā.
Iedzīvotāju aptaujās iedzīvotāji 13 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja.
BALTA ietilpst PZU GRUPĀ, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un Polijā lepojas ar vairāk nekā 16 miljonu klientu uzticību. 2014.gadā PZU GRUPA apdrošināšanas prēmijās parakstīja 3,95 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā
http://www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

 

Papildu informācija:
Juta Šteinerte
BALTA Korporatīvās komunikācijas vadītāja
Tel.: +371 26 456 444.
E-pasts: juta.steinerte@balta.lv

Arita Krūze
„P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības” projektu vadītāja
Tel.:+371 28 337 073
E-pasts:
arita.kruze@prae.lv

 

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Palīdzība uz ceļa

    Sniegsim atbalstu, ja Jūsu auto nepieciešama tehniskā palīdzība uz ceļa vai evakuācija.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību uz ceļa spiežot šeit. Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsiet pieteikt arī zvanot 675 333 75.

    Palīdzība mājās

    Sniegsim atbalstu avārijas situācijās! Izsauc “Palīdzību mājās”, lai saņemtu sertificētu meistaru palīdzību.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību zvanot 675 333 75.

    Ceļotājiem ārzemēs

    Sniegsim atbalstu, ja nepieciešama medicīniskās palīdzības vai repatriācijas organizēšana ceļojuma laikā.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību zvanot 675 001 74.