BALTA kā pirmā no darbadevējiem paraksta sadarbības memorandu ar CSDD pret telefonu lietošanu pie stūres

10.01.2019

Vairāk nekā 80% Latvijas autovadītāju lieto mobilo tālruni auto vadīšanas laikā, turklāt lielākā daļa jeb 60% no viņiem to dara dažādu darba jautājumu risināšanai, secināts Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) veiktajā Latvijas autovadītāju aptaujā. Lai ierobežotu mobilo telefonu lietošanu auto vadīšanas laikā, CSDD un Latvijas darba devēju organizācijas parakstījušas sadarbības memorandu, kurā darba devēji apņemas motivēt darbiniekus nelietot mobilās ierīces auto vadīšanas laikā. Kā pirmais no darba devējiem memorandam pievienojusies apdrošināšanas sabiedrība BALTA, apņemoties par šī paraduma bīstamību aktīvi informēt uzņēmuma teju 600 darbiniekus. 

Autovadītāji pie stūres visbiežāk “grēko”, mobilo telefonu izmantojot ne vien darba vajadzībām – atbildot uz uzņēmuma vadības zvaniem, reaģējot uz kolēģu sūtītām ziņām vai sazinoties ar klientiem, bet arī komunikācijai ar ģimeni un tuviniekiem (55% autovadītāju). Tāpat tiek zvanīts draugiem un paziņām, kā arī lietotas navigācijas sistēmas. Tipiskākais mobilā telefona lietotājs auto vadīšanas laikā Latvijā ir vīrietis vecumā līdz 50 gadiem, ar augstāko izglītību, vidēji augstiem vai augstiem ienākumiem, liecina CSDD aptauja*.  

Darba lietu risināšana, vadot auto, īpaši izplatīta tieši stiprā dzimuma pārstāvju vidū – mobilo telefonu darba vajadzībām pie stūres lieto 51% vīriešu, iepretim 28% sieviešu-autobraucēju. Turklāt vēlme vai nepieciešamība risināt darba jautājumus, vadot auto, vairāk aktuāla autobraucējiem ar vidēji augstiem un augstiem ienākumiem. Kā galvenos motivējošos aspektus, kas atturētu no riskantās darba jautājumu risināšanas ar mobilā tālruņa starpniecību, gandrīz puse jeb 46% respondentu minējuši brīvroku sistēmas un citu palīgierīču ierīkošanu automašīnā, 10% mainīt savus braukšanas paradumus liktu stingrāka policijas kontrole un augstāki sodi, bet 6% – bargāki noteikumi no darba devēju puses.

“Mobilo telefonu lietošana auto vadīšanas laikā ir kļuvusi par vienu no izplatītākajām ceļu satiksmes drošības problēmām mūsdienās. Turklāt, kā atzīst paši autovadītāji, katrs piektais jeb 20% no viņiem paši vai viņu paziņas ir piedzīvojuši ceļu satiksmes negadījumus, jo brauciena laikā bijuši mobilajā telefonā. Lai vairotu Latvijas uzņēmumu līdzatbildību par darbinieku drošību, cīņā pret mobilo telefonu lietošanu auto vadīšanas laikā, esam iesaistījuši vadošās darba devēju organizācijas ar mērķi panākt, ka šīs problēmas risināšana kļūst par prioritāti arī darba devēju vidū,” skaidro Andris Lukstiņš, CSDD valdes priekšsēdētājs.

CSDD kampaņas “Izkāp no telefona!” ietvaros parakstījusi sadarbības memorandu ar vadošajām darba devēju organizācijām – Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) un Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūtu – kas paredz aktualizēt šo problēmu darba devēju auditorijās, lai motivētu darbiniekus nelietot mobilās ierīces pie stūres. Atbalstu šai iniciatīvai jau pauduši virkne sociāli atbildīgu uzņēmumu, tostarp AAS “Balta”, SIA “Ventspils reiss”, SIA “Cemex”, SIA “Jelgavas autobusu parks”, SIA “Aldaris”, VAS “Latvijas Pasts”, AS “Sadales tīkls” un citi.

“Atbildīgi darba devēji kā vienu no savām prioritātēm uzsver tieši darba drošību. Darbu un laika plānošana ir būtisks priekšnoteikums, lai neveidotos riska situācijas, pildot darba pienākumus. Tādēļ arī LDDK kā sociāli atbildīgu darba devēju apvienojoša organizācija iestājas par drošību un efektīvu laika plānošanu, atbalstām šādas iniciatīvas, kas pievērš sabiedrības uzmanību tam, lai mēs katrs savā ikdienā būtu atbildīgāki," skaidro LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone

Kampaņas “Izkāp no telefona!” ietvaros CSDD sagatavojusi izglītojošu materiālu darba kolektīviem, kas kopā ar kampaņas uzlīmēm bez maksas pieejams lejuplādēšanai CSDD mājas lapā kampaņas sadaļā https://ej.uz/izkapnotelefona

Satiksmes drošības kampaņu “Izkāp no telefona!” organizē CSDD sadarbībā ar Valsts policiju; kampaņu atbalsta apdrošināšanas sabiedrība “Balta”, kā arī Latvijā lielākais degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums “Circle K”. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

 

Papildu informācija:

CSDD Sabiedrisko attiecību daļa

Tālrunis: 67025730

E-pasts: csdd@csdd.gov.lv

www.csdd.lv

 

*CSDD aptauju veica 2019. gada janvāra sākumā sadarbībā ar interneta aptauju paneli Snapshot, aptaujājot 505 autovadītājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».