Apdrošinātājs brīdina: ērces mostas, taču vakcīna pasargā tikai daļēji

09.04.2019

Ik gadu no nopietnām slimībām, ko izraisījis ērces kodums, Latvijā ārstējas vairāki simti iedzīvotāju. Cilvēki izprot problēmas nopietnību un aktīvi interesējas par iespējām sevi pasargāt, gan vakcinējoties, gan iegādājoties šī riska apdrošināšanu, norāda apdrošināšanas sabiedrībā BALTA (PZU grupa). Diemžēl vakcīna nepasargā no visām ērču izraisītām saslimšanām – šopavasar saistībā ar ērces koduma izraisītu Laima slimību pie apdrošinātāja vērsušies jau trīs cilvēki. Kopumā par ērču izraisītām saslimšanām pēdējo trīs gadu laikā izmaksāti teju 50 000 eiro.

Gaisa temperatūrai paaugstinoties virs 5°C, vērojama vidēja ērču aktivitāte – no 15 līdz 20 ērcēm uz monitoringa maršruta km. Temperatūrai pieaugot, sagaidāms, ka ērču aktivitāte strauji palielināsies: siltajos gada mēnešos ērcēm piemērotos biotopos aktivitāte mēdz sasniegt ap 100 ērcēm uz km, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati.

“Pavadot vairāk laika brīvā dabā, nepieciešams veikt piesardzības pasākumus, lai pasargātu sevi no ērces piesūkšanās, turklāt uzmanība jāpievērš ne tikai pašiem un bērniem, bet arī mājdzīvniekiem, kas nereti ērces ienes mājā. Ērces piesūcas ne tikai mežā vai aizaugušās pļavās – tās var “salasīt” arī pilsētu parkos un māju pagalmos. No ērču encefalīta pasargās vakcīna, bet diemžēl pret tādām ērču pārnēsātām slimībām kā Laima slimība un ērlihioze vakcīnas nav. SPKC publiskotie ērču izpētes rezultāti liecina, ka vidēji līdz pat 40% ērču var būt inficētas ar Laima slimību, kuras ārstēšana savukārt ir ilgstoša un dārga, tādēļ finansiālais atbalsts, ko sniedz apdrošinātājs, ļoti noder veiksmīgam atveseļošanās procesa rezultātam,” stāsta Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja, norādot, ka iedzīvotāju interese par ērču izraisītu saslimšanu apdrošināšanu saglabājas nemainīgi augsta. Cilvēki izvēlas šo risku iekļaut gan savās nelaimes gadījumu apdrošināšanas polisēs, gan iegādāties kā atsevišķu polisi. 

Šī gada sākumā BALTA jau izmaksājusi apdrošināšanas atlīdzības par trim apdrošināšanas gadījumiem, kas saistīti ar ērces koduma izraisītu Laima slimību, bet vasarā izmaksu skaits būtiski pieaug.

Par problēmas nopietnību liecina arī fakts, ka pērn SPKC reģistrēti 169 ērču encefalīta gadījumi, bet 481 cilvēkam konstatēta saslimšana ar Laima slimību. Ērlihioze sastopama ievērojami retāk. Saskaņā ar SPKC statistiku (2013.–2017. gads) ik gadu Latvijā tiek vidēji fiksēts vairāk nekā 700 saslimšanu ar ērču izraisītām slimībām.

Vislielākais ērču encefalīta gadījumu skaits pērn bijis Kurzemē. Ik gadu SPKC publicē tā saukto endēmisko teritoriju sarakstu, kur ir vislielākais vidējais ērču encefalīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju. Šī gada sākumā par bīstamākajiem rajoniem atzīti Pāvilostas un Alsungas novadi, pirmajā pieciniekā ir arī Dundagas, Kuldīgas un Skrundas novads.

”Lai gan šogad “Veselības centrā 4” cilvēki, kam piesūkušās ērces, vēl nav vērsušies, ir jau zināmi gadījumi, kad tās atrastas mājdzīvniekiem. Tas nozīmē, ka ērces jau ir pamodušās un aktīvā sezona sākusies. Lai pasargātu sevi no saslimšanas ar ērču encefalītu, noteikti ieteicams vakcinēties. Modernās vakcīnas atšķirībā no vecajām bez bažām var lietot visu gadu, vienīgi jārēķinās, ka paies apmēram divas nedēļas, kamēr izstrādāsies imunitāte,” stāsta “VC4” infektoloģe Una Caune.

Tu vari sevi pasargāt un izvairīties no ērces piesūkšanās, ievērojot piesardzības pasākumus. Dodoties brīvā dabā, BALTA atgādina:

  • nodrošinies, lai kukaiņi nevarētu pakļūt zem apģērba – ieteicamas ir bikses, kuru galiem pārvilktas pāri zeķes, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošām, krekls jāliek biksēs;
  • valkā gaiša un slīdīga auduma drēbes – uz tām ērces ir labi saskatāmas, tādējādi samazinās iespēja, ka tās pieķersies drēbēm un tālāk nokļūs uz ķermeņa;
  • pastaigas laikā ik pa brīdim aplūko apģērbu, lai laikus notrauktu pamanīto ērci. Tāpat arī pēc pastaigas mājās ieteicams pārbaudīt, vai uz ķermeņa nav ērču;
  • svarīgi pārbaudīt arī mājdzīvniekus, vai to kažokā nav ieķērusies vai jau piesūkusies ērce;
  • izmanto arī kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus;
  • ja ērce tomēr piesūkusies, tā uzmanīgi jānoņem – bit.ly/2pGxYgR

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2018. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 104,7 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 16 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību Polijā. 2018. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,5 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā http://www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:
Līna Lisnere
AAS BALTA
komunikācijas vadītāja
Tel.: +371 26 40 10 41
E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

Nadīna Erdmane
Deep White
projektu vadītāja
Tel.: +371 26 20 16 66
E-pasts: nadina@deepwhite.lv

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».