BALTA: visbiežāk atlīdzības par traumām piesaka 10–15 gadus vecu zēnu vecāki

16.08.2019

Skolēnu vasaras brīvlaiks tuvojas izskaņai, un jau drīz bērni atgriezīsies mācību iestādēs. Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) statistika, tieši augusts un septembris ir mēneši, kad īpaši strauji pieaug atlīdzību pieteikumu skaits saistībā ar traumām, ko guvuši bērni. Bet jau šī gada pirmajos 7 mēnešos atlīdzībās par bērnu traumām izmaksāti teju 68 tūkstoši eiro, turklāt apdrošinātāja dati liecina, ka visbiežāk traumas gūst zēni, kas ir vecumā no 10 līdz 15 gadiem.

“Pēdējos gados pieaugošas traumatisma tendences bērnu vidū vērojamas visās vecuma grupās, tomēr visbiežāk ar atlīdzību pieteikumiem pie apdrošinātāja vēršas 10–15 gadus vecu zēnu vecāki. Tā ir aptuveni viena ceturtā daļa no visiem atlīdzību pieteikumiem. Zēni šajā vecumā ir ļoti aktīvi, ar lielu devu enerģijas, turklāt daudzi nodarbojas ar kontakta sporta veidiem – basketbolu, futbolu, cīņas sporta veidiem. Lielākās izmaksas parasti saistītas ar sarežģītu kaulu lūzumu ārstēšanu, kas nepieciešama pēc neveiksmīgiem kritieniem spēļu laukumos, batutos un piepūšamajās atrakcijās, kā arī sporta nodarbībās gūtām traumām,” norāda Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja, uzsverot, ka, lai gan Latvijā bērniem veselības aprūpe ir bez maksas, reāli pieejama tā ir vien akūtās situācijās, bet uz tālākās ārstēšanas pakalpojumiem ir garas rindas.

““Dzīvē” tas nozīmē – maksas pakalpojumu medicīna. Papildus tam nāk klāt arī izdevumi par medikamentu iegādi un rehabilitācijas pakalpojumiem (masāža, vingrošana, fizioterapeita pakalpojumi u. c.), kas sevišķi nozīmīgi, lai atjaunotu kustību funkcionalitāti pēc ģipša imobilizācijas. Tāpat arī nopietnāku traumu gadījumā nereti vienam no vecākiem jāņem slimības lapa vai jāmeklē aukle bērna pieskatīšanai,” norāda S. Pietkēviča.

Saskaņā ar BALTA statistiku pēdējos gados vērojams pastāvīgs atlīdzību pieteikumu pieaugums par traumām, ko guvuši bērni: šī gada septiņos mēnešos saņemti 1014 atlīdzību pieteikumi, kas ir par 33% vairāk nekā divus gadus iepriekš, 2017. gadā. Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 68% no visiem BALTA atlīdzību pieteikumiem ir saistīti ar traumām, ko guvuši zēni.

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka bērnu traumatisms ir izplatīta parādība: 2017. gadā no visām valstī reģistrētajām traumām gandrīz ceturto daļu jeb 4912 traumas guvuši bērni līdz 18 gadu vecumam. Biežākās traumas ir sasitumi un lūzumi, un lielākoties tās tiek gūtas mājās, kā arī vietās, kur bērni pavada lielu dienas daļu – skolā un sporta nodarbību norises vietās. 62% no visām traumām gūst zēni, kas vairumā gadījumu ir fiziski aktīvāki par meitenēm un dažkārt arī impulsīvāki savā uzvedībā.

No daudziem nelaimes gadījumiem iespējams izvairīties ar preventīvām darbībām – pārrunājot ceļu satiksmes noteikumus, īpaši uzvedību ielu krustojumos un ielu šķērsošanas vietās, pārliecinoties, ka bērnam ir atstarotājs, atgādinot, kāda rīcība ir vai nav pieļaujama sporta zālē vai bērnu rotaļlaukumos, kā arī to, ka kāpnes, atvērti logi un balkoni nav piemērota vieta rotaļām.

„Protams, apdrošināšana bērnu nepasargās no neparedzētiem negadījumiem un traumām, tomēr tā vecāki var parūpēties, lai gadījumā, ja gūta trauma, tiktu saņemta pienācīga finansiālā palīdzība. Tuvojoties rudenim, kad bērni atsāks skolas gaitas, BALTA aicina pievērst īpašu uzmanību bērnu nelaimes gadījumu apdrošināšanai, lai jaunais skolas gads varētu sākties mierīgi un bez bažām. Arī šogad kopā ar izdevniecību “Zvaigzne ABC” palīdzam vecākiem parūpēties par bērnu pasargātību, dāvinot iespēju iegūt bezmaksas nelaimes gadījumu apdrošināšanu savam skolas vecuma bērnam kopā ar noderīgo atstarotāju. Ceram, ka atbildīga rīcība par bērna drošību, skolas gaitas atsākot, kļūs tikpat ierasta kā skolas somas piepildīšana,” aicina S. Pietkēviča.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2018. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 104,7 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 16 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību Polijā. 2018. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,5 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā http://www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:
Līna Lisnere
AAS BALTA
komunikācijas vadītāja
Tel.: +371 26 40 10 41
E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

Nadīna Erdmane
Deep White
projektu vadītāja
Tel.: +371 26 20 16 66
E-pasts: nadina@deepwhite.lv

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».