Aicina lauksaimniekus pieteikties līdzfinansētai sējumu apdrošināšanai

05.05.2020

Siltas ziemas, slapjas vai pārmērīgi karstas vasaras, neprognozējami pavasari – Latvijas klimats pēdējos gados kļūst arvien kaprīzāks, būtiski ietekmējot lauksaimnieku darbu. AAS BALTA (PZU grupa) atgādina – sējumu apdrošināšana var pasargāt no simtiem tūkstošu eiro lieliem zaudējumiem, turklāt lauksaimniekiem pieejams valsts līdzfinansējums līdz 70% apmērā no apdrošināšanas prēmijas.

Atbilde dabas kaprīžu radītiem zaudējumiem

Lai gan saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem graudaugu un rapšu sējumu ražīgums Latvijā ik gadu pieaug, aizvadītā desmitgade lielai daļai lauksaimnieku ir bijusi nelabvēlīga. Daudziem vēl aizvien sāpīgā atmiņā ir 2014. gads, kad izsala 80% ziemāju; 2017. gadā ražu nopostīja spēcīgas lietavas; vēl gadu vēlāk postījumus radīja ilgstošs sausums. Pērn kopumā gads bija labs, taču Rietumlatvijā krusa izpostīja laukus vairāk nekā 100 hektāru platībā, un zaudējumi bija mērāmi simtos tūkstošu eiro.

“Sējumu apdrošināšanas produkts ir diezgan sarežģīts, un arī tie klienti, kuri to izmanto jau gadiem ilgi, ne vienmēr līdz galam to saprot. Lai gan interese par sējumu apdrošināšanu, sevišķi lielajās saimniecībās, pieaug, šajā segmentā apdrošināšanas tirgus ir vāji attīstīts. Tāpēc mūsu uzdevums ir attīstīt vienkāršu, caurskatāmu produktu, iepriekš paredzamu atlīdzības aprēķinu kārtību un skaidrus, kodolīgus nosacījumus, cik lielu atlīdzību par riskiem katrā kultūrā un auga attīstības stadijā iespējams saņemt,” skaidro Armands Lagons, BALTA Privātā īpašuma un speciālo produktu vadības pārvaldes vadītājs.

Pieejamais līdzfinansējums – līdz pat 70%

Ministru Kabinets 14. aprīlī apstiprināja grozījumus MK 2015. gada 25. augusta noteikumos Nr. 492 “Noteikumi par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu ražas, dzīvnieku un augu apdrošināšanai 2014.–2020. gada plānošanas periodā” un piešķīra papildus 5 miljonus eiro apdrošināšanas polišu iegādes daļējai segšanai 2020. gadā. Pieejamais līdzfinansējums ir līdz 70% no apdrošināšanas prēmijas; vidēji līdzfinansējums ir 50–60%, atsevišķām polisēm arī 70%.

“Lauksaimniekiem nav jābaidās par to, ka atbalsts varētu tikt proporcionāli samazināts, ja pieteikumu summa pārsniegs pieejamo budžetu. Tā kā iesniegumu iesniegšanas gala termiņš nav noteikts, pretendentu pieprasītajai summai sasniedzot 90% no pieejamā finansējuma, Lauku atbalsta dienests “Latvijas Vēstnesī” publicēs iesniegumu iesniegšanas gala termiņu,” skaidro Armands Lagons, norādot, ka, lai pieteiktos līdzfinansējuma saņemšanai, lauksaimniekiem ar noslēgto polisi un maksājuma uzdevumu jāvēršas Lauku atbalsta dienestā.

Kādas kultūras un kādus riskus apdrošināt?

Izvēloties apdrošināt sējumus, lauksaimnieks būs pasargāts no krusas, vētras, lietusgāzes, nepārziemošanas un sausuma radīto postījumu sekām, kā arī savvaļas dzīvnieku darbībām, uzrokot, samīdot vai noēdot sējumus. Atlīdzību iespējams saņemt, ja apdrošināto risku rezultātā ir radušies stiebra augšējie un apakšējie lūzumi, veldre, izdegšana, augu izzušana vai sapūšana, graudu izmēra un daudzuma izmaiņas, ir izsisti graudi, nocirstas vārpas, pilnībā atmiruši augi. Iestājoties riskam un ražas zudumam pārsniedzot 7%, iegūtā atlīdzība ļaus pārsēt lauku, sagatavoties nākamajai ražas sezonai vai kompensēt līgumus par nenotikušajām graudu piegādēm.

Segums ietver visbiežāk sētās kultūras – kviešus, miežus, rudzus, auzas, rapsi, tritikāli, kā arī zālājus (ganības, pļavas). Netiek apdrošinātas nišas kultūras (soja, kaņepes, lavanda, ilggadīgie krūmāji kā dzērvenes vai mellenes u. c.). “Lai gan nākamajos gados segumu plānojam paplašināt, pagaidām fokusējamies uz pārtikas graudaugiem un rapsi, kas ir visvērtīgākais, bet arī viskaprīzākais un tāpēc biežāk apdrošinātais augs Latvijas laukos,” norāda BALTA eksperts.

Lauksaimniecības riski ir dažādi, tāpēc apdrošinātājs aicina neaizmirst arī par speciālās tehnikas, mājlopu un dažādu īpašumu kā fermas, kaltes u. tml. apdrošināšanu. “Viena no aktualitātēm speciālās tehnikas apdrošināšanā pēdējo gadu laikā ir navigācijas iekārtu zādzības. Tās ir antenas un vadības paneļi, kuru vērtība sasniedz pat 20 000 eiro un kuru noņemšanai nepieciešamas vien pāris minūtes,” atgādina BALTA Privātā īpašuma un speciālo produktu vadības pārvaldes vadītājs Armands Lagons.

 

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2019. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 114,3 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 16 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību Polijā. 2018. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,5 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā http://www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

 

Papildu informācija:

Līna Lisnere
AAS BALTA
komunikācijas vadītāja
Tel.: +371 26 40 10 41
E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

Nadīna Erdmane
Deep White
projektu vadītāja
Tel.: +371 26 20 16 66
E-pasts: nadina@deepwhite.lv

 

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».