BALTA turpina tradīcijas, atbalstot XI “Krastu mača” norisi un ziedojot biedrībai “Peldēt droši”

03.08.2020

Simboliski iezīmējot jau vienpadsmito gadu, kad basketbola laukumā spēkiem mērojas Daugavas labā un kreisā krasta komandas, Daugavas vidū uz AB dambja noskaidroti diennakts basketbola turnīra “Krastu mačs” dalībnieki. Arī šogad turnīrs notiks ar BALTA atbalstu, turklāt arī šogad apdrošināšanas sabiedrība pārvērtīs katru mačā gūto punktu 2 eiro ziedojumā biedrībai “Peldēt droši”.

Šogad turnīrā plecu pie pleca sacentīsies 48 komandas, kuru vidū, kā ierasts, būs gan populāru mūziķu un aktieru, gan politiķu un sportistu apvienības. Tiesa, šī būs pirmā reize, kad turnīra ietvaros laukumā cīkstēsies arī mediķi.

Ikgadējie basketbola svētki - diennakts basketbola turnīrs - notiks 15. un 16.augustā  Rīgas svētku un Ostas 820. gadadienas ietvaros. Lai pasargātu basketbola mīļotājus no riska inficēties ar koronavīrusu, kas pieaug apmeklējot publiskus pasākumus, turnīrs norisināsies nedaudz citādā veidolā, aicinot līdzjutējus un sporta entuziastus spēles vērot un līdzi just nevis klātienē, bet gan TV ekrānos - tiešraidēs LTV7 un portālā Lsm.lv.

 

Kā norāda pasākuma organizatori, neskatoties uz to, ka skatītāji turnīra spēles nevarēs apmeklēt klātienē, pasākumam būs bagāta izklaides programma un dažādi konkursi. Tāpat turnīra aktivitātes papildinās LTV7 raidījums "Sporta studija", ko vadīs žurnālists Reinis Ošenieks, uz studiju aicinot arī viesus, tostarp Latvijas Olimpiskās vienības sportistus. Turpinot turnīra tradīcijas, klātienē dalībniekus uzmundrinās "Krastu mača" atraktīvie vadītāji - Renārs Zeltiņš, Raimonds Zeps, Andris Bulis un Sandis Miltovičs. Turnīra veidotāji atzīmē, ka šogad turnīrā atgriezīsies arī ratiņbasketbols, bet īpaši sīvas cīņas gaidāmas, spēkiem mērojoties aktieru un mūziķu, politiķu, kā arī mediķu komandām. Šogad pirmo reizi turnīra vēsturē aci pret aci basketbola laukumā tiksies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un Rīgas 2. Slimnīcas basketbolisti.

 

“Šis gads, protams, mums kā ik vienam pasākumu organizatoram, ir metis ne vienu vien izaicinājumu, tomēr mīlestība pret basketbolu vieno un palīdz tos pārvarēt. Esam gandarīti, ka neskatoties ne uz ko, basketbola svētki būs arī šogad, turklāt tikpat notikumiem un sportiska azarta piesātināti kā līdz šim,” uzsver “Krastu mača” idejas autors un basketbola kluba “VEF Rīga” valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

 

Šis būs otrais turnīra norises gads, kad tiks vākti līdzekļi bērnu izglītošanai par drošību uz ūdens un tā tuvumā. Katrs punkts, kas tiks gūts 2020. gada “Krastu mača” basketbola spēlēs, tiks pārvērsts 2 eiro un tiks izlietots sabiedrības izglītojošā kampaņā par drošību uz un pie ūdens. Tāpat turnīra norises laikā darbosies ziedojuma tālrunis.

 

“Noslīkušo cilvēkus skaits Latvijā ik gadu ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā. Lai mazinātu “melno statistiku”, sabiedrībā, it īpaši bērnos, ir jāvairo izpratne par drošību pie ūdens. Peldētprasme ir dzīvību saglabājoša prasme, un tā apvienojama arī ar atbildīgu rīcību. Katra iniciatīva, kas vērsta uz līdzcilvēku izglītošanu ir apsveicama, un esam pārliecināti, rezultātā glābs dzīvības,” norāda biedrības “Peldēt droši” dibinātāja un vadītāja Zane Gemze.

 

Apdrošināšanas sabiedrības “BALTA” Atlīdzību direktors un valdes loceklis Ingus Savickis skaidro: “Atbalstām “Krastu maču” jau vairākus gadus un esam gandarīti, ka varam kopīgi ne tikai veicināt veselīgu dzīvesveidu, bet pielikt roku arī Latvijā sasāpējušas problēmas risināšanā. Diemžēl statistika par nelaimēm uz ūdens ir skaudra - ja pērn Latvijā ūdenstilpnes paņēma 96 cilvēku dzīvības, tad šobrīd noslīkuši jau 77 cilvēki un gads vēl ir tikai pusē. Arī BALTA pieredze rāda, ka situācija gadu no gada neuzlabojas, un nereti nelaimes cēlonis ir tieši pārdroša vai neapdomīga rīcība uz ūdens. Peldētprasme ir būtiska, bet tikpat svarīga ir atbildīga izturēšanās uz ūdens. Tādēļ jo īpaši atbalstām šī gada mērķi – īstenot tieši informatīvu, izglītojošu kampaņu.”

 

 

Jāpiebilst, ka līdzās XI “Krastu mačs” dalībnieku paziņošanai organizatori plašākai sabiedrībai atklājuši arī to, kā izskatīsies šī gada turnīra oficiālā krekla dizains, kura autors, kā jau ierasts, ir mākslinieks Kristians Brekte. Šogad mākslinieks par turnīra centrālo tēlu izvēlējies sporta aizbildni – Svēto Sebastianu, kurš, kā vēsta leģenda, ar aizlūgumu palīdzību savulaik Romā palīdzējis uzveikt mēri. Kā skaidro “Krastu mačs" organizatori, šādi mākslinieks tēlaini ataino turnīra norises laiku – 2020. gadu, kad visā pasaulē noris cīņa ar Covid-19.

 

Atgādinām, ka "Krastu mačs" ir diennakts basketbola turnīrs, kurā tradicionāli piedalās un savā starpā sacenšas Daugavas labā un kreisā krasta iedzīvotāji. Desmit turnīra pastāvēšanas gados kopvērtējuma rezultāts ir neizšķirts – 5:5. Uzvarējusī komanda savā īpašumā uz gadu iegūst ceļojošo kausu, kura autors ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, tēlnieks Aigars Bikše.

 

 

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».