Aptauja: katrs piektais darbinieks savā darba vietā nejūtas droši

16.12.2020

Neilgā laikā vīrusa saslimšana Covid-19 ir pilnībā izmainījusi mūsu dzīvi, radot virkni izaicinājumu ikvienam – drošība un stabilitāte ir kļuvusi par galveno prioritāti. Attālināts darbs ir viens no veidiem, kā izvairīties no plašas kontaktēšanās un paaugstināta saslimšanas riska, tomēr ne visiem ir šāda iespēja, īpaši tirdzniecībā un ražošanā strādājošajiem. AAS BALTA (PZU grupa) rīkotā aptauja* liecina, ka aktīvajā Covid-19 infekcijas izplatības laikā 22% darbinieku savā darba vietā nejūtas droši. Apdrošinātājs atgādina – šajā laikā darbiniekiem ir jo īpaši būtiskas darba devēja rūpes par viņu drošību.

Aptaujas dati liecina, ka 59% aptaujāto galvenokārt darba dienās atrodas klātienē savā darba vietā. Katrs piektais strādā daļēji attālināti, daļu darba laika tomēr atrodoties darba vietā. Tas nozīmē, ka visi šie darbinieki – kopā vairāk nekā 75% – darba uzdevumu vai specifikas dēļ nonāk kontaktā ar citām personām. Rīgā un Pierīgā attālināti strādā nedaudz virs 50% nodarbinātajiem, bet situācija reģionos, kur daudz cilvēku strādā ražošanas uzņēmumos, liecina, ka darbs pat vairāk nekā 70% gadījumu norit klātienē (Kurzemē –73%, Latgalē – 72%, Vidzemē – 71%). Lai gan 90% aptaujāto uzskata, ka darba devējs nodrošinājis nepieciešamos piesardzības pasākumus, katrs piektais tomēr nejūtas pasargāts un labprātāk strādātu no mājām.

Vairums aptaujāto norāda, ka pret drošības pasākumiem vīrusa ierobežošanai izturas ļoti atbildīgi, tomēr trešdaļa (33%) atzīst, ka paši ne vienmēr pilnībā ievēro drošības priekšnosacījumus. Tāpat joprojām netrūkst to, kuri saslimšanas risku neuztver nopietni, – aptuveni 5% no respondentiem (pārsvarā vecumā līdz 50 gadiem), un tas rada vēl lielāku apdraudējumu citiem. Tas ir vēl viens riska faktors darba vietā, kas var izraisīt nopietnas sekas.

Vērojama tendence, ka biežāk attālināti tiek nodarbināti jauni cilvēki, kuri dzīvo lielpilsētās – 20% no aptaujātajiem, visvairāk vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem – Rīgā (30%). Salīdzinājumam – laukos šis radītājs ir tikai 12%. Lielāku nedrošību darba vietā izjūt cilvēki bez bērniem vai ar vienu bērnu (24%). Aptaujas dati liecina, ka tieši šajā grupā droša darba vide ir vissvarīgākā.

“Lai cik piesardzīgi mēs būtu, no riska inficēties ar Covid-19 nav pasargāts neviens. Par šādu izpratni liecina BALTA veiktās aptaujas rezultāti – lai gan liela daļa aptaujāto uzskata, ka viņu darba devējs veic visus nepieciešamos prevencijas pasākumus, darbiniekiem nodrošinot gan mutes un deguna aizsegus un roku dezinfekcijas līdzekļus, gan nepieciešamo platību vienam cilvēkam, tomēr cilvēki sava darbā nejūtas droši,” skaidro BALTA Personu produktu vadītāja Ludmila Ščegoļeva.

Apdrošināšanas eksperte norāda, ka šajā laikā darba devēju rūpes par saviem darbiniekiem ir īpaši būtiskas.

“Skrupuloza Ministru kabineta noteikumu ievērošana, papildu drošības pasākumi – tās visas ir lietas, ko dara mūsdienīgs un atbildīgs darba devējs, lai pasargātu no vīrusa ietekmes gan savus darbiniekus, gan biznesu. Vēl viens veids, kā darba devēji var papildus rūpēties par saviem darbiniekiem aktīvajā vīrusa izplatības laikā, ir Covid-19 apdrošināšana, kas nodrošina uzņēmuma darbiniekiem finansiālu atbalstu vidējas un smagas saslimšanas gadījumā. Covid-19 ārstēšanās izmaksas apmaksā valsts, bet katrs darba devējs papildus tam var atbalstīt savus darbiniekus un palielināt to drošības sajūtu darba vietā, izmantojot Covid-19 apdrošināšanu.

Tā nodrošinās finansiālu atbalstu ar vērā ņemamu izmaksu (līdz 7000 EUR) gadījumos, kad darbinieks nonāk slimnīcā. Ikviens, kurš kaut reizi ir uz vairākām dienām nonācis slimnīcā, zina, cik apjomīgas mēdz būt papildu izmaksas, kas rodas slimošanas un darbnespējas dēļ,” apdrošināšanas būtību skaidro BALTA pārstāve.

L. Ščegoļeva piebilst – slavējami, ka iespēju apdrošināt darbiniekus ir izmantojuši gan vairāki lielie, gan mazie un vidējie uzņēmumi, tomēr arvien atgādina darba devējiem rūpēties par drošību darbavietā, jo, kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati par slimības izplatību, tieši darbavietās vīruss izplatās sevišķi strauji.

*Aptauju veica Norstat 2020. gada decembrī, aptaujājot 692 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2019. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 114,3 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 16 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2019. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,62 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā http://www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Lisnere

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

Tel.: +371 26 40 10 41

E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

 

Janīna Biteniece

Deep White

projektu vadītāja

Tel.: +371 26 70 63 61

E-pasts: janina@deepwhite.lv

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».