BALTA kopā ar Valsts policiju un CSDD aicina ģimenes pārbaudīt zināšanas par atbildīgu rīcību vasarā

20.05.2021

Ilgi gaidītais skolēnu brīvlaiks ar aizraujošām rotaļām un neaizmirstamiem piedzīvojumiem vairs nav aiz kalniem. Tiesa, ne vienmēr šīs rotaļas norit droši – bērni negribot var nodarīt pāri ne tikai sev, bet arī citiem. Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) pieredze, ik vasaru gan dažādu blēņu, gan neveiksmīgu sakritību rezultātā pieaug atlīdzību pieteikumu skaits saistībā ar ķibelēm, kas atgadījušās bērniem, tostarp citu īpašumam nodarītiem bojājumiem. Lai šī vasara būtu ne tikai traki aizraujoša, bet arī atbildīga, aicinām bērnus kopā ar vecākiem pārbaudīt savas zināšanas par drošu un atbildīgu rīcību, izpildot izglītojošu testu, kas tapis sadarbībā ar Valsts policiju un Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD).

Ko darīt, ja, spēlējot bumbu daudzstāvu mājas pagalmā, gadījies nejauši trāpīt kaimiņa dzīvokļa logā? Kā reaģēt, ja draugs atsakās aizdot savu rotaļlietu? Un vai ir pareizi atzīšanos mīlestībā ieskrāpēt mājas sienā? Lai saprastu, vai bērni apzinās riskus un atbildību pret savu vai svešu īpašumu, kā arī izglītotu par dažādiem drošības aspektiem, kas īpaši aktuāli kļūst vasaras mēnešos, BALTA, Valsts policija un CSDD izveidojuši testu, kuru izpildīt aicināti bērni kopā ar vecākiem.

“Šogad vasaras gaidās aicinām vecākus pārrunāt ar bērniem, ko tomēr nevajadzētu darīt pat visaizraujošāko rotaļu laikā un kā parūpēties par savu un sava īpašuma, piemēram, velosipēda, drošību. Izglītojošs tests, kas tapis sadarbībā ar Valsts policiju un CSDD, palīdzēs atsvaidzināt gan pieaugušo, gan bērnu zināšanas un, iespējams, pasargās mazos no nepatikšanām brīdī, kad vecāku nav blakus. Vienlaikus vecākiem būtu vērts atcerēties par civiltiesisko apdrošināšanu, kas būs vērtīgs atspaids, ja bērnam gadījies sastrādāt blēņas,” stāsta BALTA Fizisko personu īpašuma un civiltiesiskās atbildības produktu vadītāja Līva Kazaka.

Ik vasaru vidēji piektā daļa civiltiesiskās apdrošināšanas atlīdzību ir saistītas ar bērnu pastrādāto. Ciemojoties pie draugiem, sasisti televizori, uz ielas nejauši apskādēts auto, uzbraucot tam ar velosipēdu, spēlējoties no balkona nomestas mantas – BALTA ikdienā saskaras ar visdažādākajiem bērnu nodarījumiem. Gadās arī amizanti atlīdzību pieteikumi: kāds mazulis, radoši rotaļājoties, sagraizījis auklītes ziemas mēteli, bet cits atstājis vēstulīti savai simpātijai, ieskrāpējot to mājas sienā. Vecās sērijveida mājās ir daudz šādu skrāpējumu. Kādam tās ir laimīgas bērnības atmiņas, bet citam – remonts, kas izmaksā ne mazums līdzekļu, atgādina Līva Kazaka.

Tāpat jāatceraas, ka vasaras mēnešos, kad bērni bieži vien rotaļājas ārpus mājas bez vecāku uzraudzības, ir jābūt īpaši modriem un pašiem jārūpējas par savu drošību un veselību.

“Šī vasara nenoliedzami būs citāda, nekā ierasts, jo aizvien ir būtiski ievērot valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības, lai pasargātu savu un apkārtējo veselību. Bet apzināmies, ka, sākoties vasarai, bērni tāpat to pratīs izbaudīt no sirds, tādēļ būtiski jau šobrīd vecākiem kopā ar bērniem kārtīgi pārrunāt dažādus drošības jautājumus, lai vasara sāktos droši. Būtiski pārrunāt tādas tēmas kā ceļu satiksmes drošība – kas bērnam jāņem vērā, piedaloties satiksmē gan kā gājējam, gan velobraucējam; drošība pie ūdeņiem; kā jārīkojas, ja netīšām bērns nomaldās; un tāpat svarīgi pārrunāt, ka jāievēro savstarpējā cieņa gan saskarsmē ar cilvēkiem klātienē, gan interneta vidē,” uzsver Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Tāpat testa veidotāji aicina pārrunāt drošu elektrisko skrejriteņu un velosipēdu lietošanu, neaizmirstot par atbilstošu apmācību, vecuma ierobežojumiem un ķiverēm. Saskaņā ar CSDD datiem 2020. gadā pavisam reģistrēti 670 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti velosipēdi, tajā skaitā 70 skrejriteņu. No 664 traumas guvušajiem cilvēkiem 109 cietušie bijuši bērni līdz 14 gadu vecumam. Kā liecina pēdējo trīs gadu statistika, vidēji visvairāk negadījumu notiek jūlijā.

“Vasaras brīvlaiks ir prieka pilns laiks bērniem, bet vienlaikus tās ir dienas, kad vecāku raizes par bērnu drošību palielinās. Pēdējo gadu statistika liecina, ka vasaras mēnešos ceļu satiksmes negadījumos vidēji ik mēnesi cieš 10 bērnu (puse no tiem Rīgā) vecumā līdz 14 gadiem. Viena no redzamākajām pazīmēm, kas liecina, ka vasaras mēneši jau klāt, ir velobraucēju , skrituļotāju, skeitotāju un skūteru braucēju pilnās ielas, parki un laukumi. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai katrs satiksmes dalībnieks pārzinātu ceļu satiksmes noteikumus, tādejādi uz ielas jūtoties droši un pārliecināti. Lai šajā vasarā nelaimes uz ielām un ceļiem nenotiktu, aicinām ikvienu vecāku pārrunāt ar bērniem ceļu satiksmes noteikumus, skaidrojot, kā lietojams tas inventārs, kas atrodams mājās, un tas, kuru varētu piedāvāt pamēģināt draugi,” saka CSDD Komunikācijas departamenta Izglītības projektu vadītāja Valda Kjaspere.

BALTA kopā ar Valsts policiju un CSDD aicina visus uz traki atbildīgu vasaru! Lai tai labāk sagatavotos, savas zināšanas iespējams pārbaudīt, izpildot izglītojošu testu šeit: www.balta.lv/atbildigavasara. Visiem, kuri izpildīs testu, BALTA dāvinās bezmaksas fizisko personu vispārējās civiltiesiskās apdrošināšanas polisi uz trim mēnešiem (01.06.–31.08.2021.) nepilngadīgiem bērniem.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2020. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 107,3 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji17 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2020. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,33 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Lisnere

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

Tel.: +371 26 40 10 41

E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

 

Janīna Biteniece

Deep White

projektu vadītāja

Tel.: +371 26 70 63 61

E-pasts: janina@deepwhite.lv

 

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».