Apdrošinātājs: šīs vasaras bērnu blēņu cena – tūkstošiem eiro

31.08.2021

Vasaras brīvlaikam noslēdzoties, daudzas ģimenes var palielīties ar aizraujošiem piedzīvojumiem kopā ar bērniem. Taču nav trūcis arī savas tiesas nedarbu: kopš vasaras sākuma AAS BALTA (PZU grupa) atlīdzībās par bērnu pastrādātajām blēņām un citu īpašumam nejauši vai rotaļājoties nodarīto skādi izmaksājusi teju 10 000 eiro. Turklāt tā ir summa, kas izmaksāta tikai vecākiem, kuri kampaņas “Traki atbildīga vasara” ietvaros bija nodrošinājušies ar bezmaksas civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisēm saviem nepilngadīgajiem bērniem.

Analizējot civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas segmentā par bērnu nodarītiem zaudējumiem saņemtos atlīdzības pieteikumus, var secināt, ka šovasar bērnu rotaļu un blēņu sekas bijušas gana ražīgas: sabojāts televizors, kurā ietriecies mazuļa grabulītis, salauzti datori, telefoni un indukcijas plīts virsmas, ar rotaļlietu saskrāpēta automašīnas virsbūve, pa braucoša auto logu izmests telefons, kam pārbraukuši pāri vairāki transporta līdzekļi, tam sadaloties divās daļās. Šīs vasaras rekordists ir kāds mazulis, kura nedienas paziņu virtuvē, sabojājot virtuves tehniku, bērna vecākiem būtu izmaksājušas vairāk nekā 3000 eiro, ja viņi nebūtu nodrošinājušies ar BALTA bezmaksas civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisi.

“Šādus nedarbus jau var dēvēt par žanra klasiku – BALTA ar tādiem saskaras regulāri. Viens otrs gadījums var izklausīties pat kuriozs, taču tikai līdz brīdim, kamēr to redzam no malas un tie nav mūsu bērni, kas apskādē kaimiņu, draugu vai vecvecāku īpašumu. Brīdī, kad vecākiem jāatver maks, lai kompensētu nedarbu sekas, tas var izrādīties gaužām nepatīkami. Tāpēc saprātīgs risinājums ir pārrunas ar bērnu, lai atgādinātu par drošības un piesardzības noteikumiem, un civiltiesiskās atbildības apdrošināšana,” atgādina BALTA Privātā īpašuma un speciālo produktu vadības pārvaldes vadītājs Armands Lagons.

Sarunas par drošību ir aktuālas vienmēr – arī patlaban, gatavojoties skolas gaitu atsākšanai. BALTA iesaka atsvaidzināt ne tikai ceļu satiksmes noteikumu zināšanas un pareizo rīcību situācijās, kad bērns jūtas apdraudēts, bet arī atgādināt par savu mantu pieskatīšanu un uzmanīgu apiešanos ar citu īpašumu – gan skolā, gan ciemos pie draugiem.

Kā liecina BALTA, Valsts policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) zināšanu pārbaudes testa rezultāti, kuru mācību gada izskaņā pildīja bērni līdz 12 gadu vecumam visā Latvijā, kopumā bērnu zināšanas par drošību un atbildību ir labas, un tādi jautājumi kā atbildīga izturēšanās pret svešu īpašumu grūtības nesagādā. Taču rotaļu karstumā nereti gadās gluži nejauši nodarīt postu, kam ir gana nepatīkamas finansiālas sekas.

Apdrošinātāju pieredze liecina, ka visbiežāk bērnu rotaļās vai neuzmanības dēļ cieš televizori, datori, arī telefoni – lietas ar ekrāniem, kuru plaisas un bojājumi ir ļoti nepatīkami. Ne tikai tāpēc, ka tas apgrūtina vai pat padara neiespējamu ekrāna lietošanu, bet šādu ekrānu remonts bieži vien izmaksā tik dārgi, ka izdevīgāk ir iegādāties jaunu iekārtu. Mazuļiem daudz biežāk nekā pieaugušajiem mantas mēdz izslīdēt no rokām, gadās apgāzt kādu tējas krūzi vai kaut ko nomest tieši uz vērtīgās virsmas.

“Kaut arī vasara pagājusi, atbildība pret savu un svešu īpašumu nebeidzas. Civiltiesiskā apdrošināšana arī turpmāk var palīdzēt vecākiem ietaupīt naudu, kompensējot bērnu nedarbu rezultātus, kā arī saglabāt labas attiecības ar kaimiņiem, radiem un bērnu klasesbiedru vecākiem,” atgādina Armands Lagons.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2020. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 107,3 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji17 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2020. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,33 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Lisnere

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

Tel.: +371 26 40 10 41

E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

 

Janīna Biteniece

Deep White

projektu vadītāja

Tel.: +371 26 70 63 61

E-pasts: janina@deepwhite.lv

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».