BALTA: bedru sezona sākusies – februārī pieteikto atlīdzību skaits par auto bojājumiem audzis teju piecas reizes

15.02.2022

Lai arī šoziem temperatūras svārstības esam piedzīvojuši vairākkārt, februārī līdz ar pēdējo sniega kārtu dažviet nokusis arī ceļa segums, tādējādi autovadītāju skatam paverot iespaidīgas bedres. Apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati rāda, ka šomēnes saistībā ar automašīnu bojājumiem nekvalitatīva ceļa seguma un bedru dēļ KASKO atlīdzību pieteikumu skaits audzis teju piecas reizes, salīdzinot ar to pašu laika posmu pērn. Kopumā februārī vidējā izmaksātā atlīdzība par bedru nodarītajiem bojājumiem automašīnai sasniegusi 500 eiro, savukārt kopējais izmaksāto atlīdzību apmērs – jau vairāk nekā 130 000 eiro, vienlaikus turpinot strauji pieaugt.

„Februāris un marts tradicionāli ir tie divi mēneši, kad bedres, kas izveidojušās, iestājoties atkusnim, pabojā ne viena vien šoferīša dienu, izjaucot gan iecerēto braucienu, gan iesitot pamatīgu robu makā. Latvijā tas diemžēl nav nekas jauns, tomēr šo februāri negatīvā nozīmē īpaši izceļ tas, ka šogad šādu pieteikumu skaits salīdzinājumā ar pērno gadu jau audzis teju pieckārt. Un, tā kā patlaban ir tikai februāra vidus, paredzams, ka arī bedru sezona tā pa īstam vēl tikai sāksies,” brīdina BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.

Šogad pieteikto atlīdzību par bedru izraisītiem auto bojājumiem kompensāciju apjoms sasniedzis jau vairāk nekā 130 000 eiro. Kā atklāj BALTA eksperts, līdzīga sitācija, kad februārī ar nekvalitatīvu ceļa segumu saistīto auto bojājumu skaits audzis tik strauji, bijusi 2019. gadā.

„Pieredze rāda, ka, runājot par bedru nodarītiem bojājumiem auto, „visdziļākie lauki tomēr ir galvaspilsētā”. Jau tradicionāli lielākais pieteikumu skaits ir tieši Rīgā, tāpēc, plānojot savas ikdienas gaitas galvaspilsētā, aicinām autovadītājus būt īpaši uzmanīgiem. Iebraucot bedrē, visbiežāk cieš auto riepas un diski. Īpaši neveiksmīgos gadījumos tiek bojāts lodveida atbalsts vai stūres pirksts. Šogad par bedru nodarītiem bojājumiem BALTA klientiem vidēji izmaksājusi ap 500 eiro, bet atkarībā no negadījuma smaguma zaudējumi var būt krietni lielāki,” atklāj Kristaps Liecinieks, atminoties BALTA vēsturē piedzīvoto dārgāko iebraukšanu bedrē, kad spēkratam tādējādi pārsprāgusi aizmugurējā riepa, kā rezultātā automašīna avarējusi, savukārt izmaksas par bojājumu novēršanu sasniegušas 50 590 eiro.

Kā norāda BALTA eksperts, lai gan pārsvarā negadījumi nav bīstami, tomēr ir situācijas, kad šādos gadījumos tiek apdraudēta arī autovadītāja un citu satiksmes dalībnieku veselība un dzīvība. Savukārt mazāki bojājumi ne vienmēr tiek konstatēti notikuma vietā – daudzi autovadītāji pamana defektus, turpinot ceļu vai arī vēlāk vēršoties autoservisā. Tomēr galarezultātā tie nozīmē finansiālos zaudējumus auto īpašniekam.

„Jāņem vērā, ka arī autoservisos šobrīd ir vērojams cenu kāpums, kā rezultātā šādi neplānoti izdevumi var radīt pamatīgu robu autovadītāja budžetā. Protams, finansiāli pasargātāki ir tie auto īpašnieki, kuri automobilim iegādājušies KASKO apdrošināšanu. Ja auto ir sabojāts, bet KASKO polises nav, tad auto īpašniekam, lai piedzītu zaudējumu kompensāciju, ir tiesības vērsties pie atbildīgās iestādes par konkrētā autoceļa uzturēšanu, jo katram autoceļam Latvijā ir noteikta piederība un uzturētājs. Mūsu pieredze gan liecina, ka tas nozīmē ilgstošu tiesas procesu, tāpēc klientiem iesakām savu auto un sirdsmieru pasargāt ar KASKO polisi,” stāsta Kristaps Liecinieks.

Lai izvairītos no bedrainu ceļu izraisītiem bojājumiem un satiksmes negadījumiem, BALTA aicina autovadītājus būt piesardzīgiem un atbildīgiem – regulāri novērtēt transportlīdzekļa tehnisko stāvokli, tā atbilstību sezonai un laikapstākļiem, rūpīgi izvērtēt braukšanas ātrumu atbilstoši ceļa kvalitātei un noteiktajiem ātruma ierobežojumiem, kā arī ievērot pietiekamu distanci no priekšā braucošā transportlīdzekļa, kas palīdzēs laikus pamanīt un iespēju robežās apbraukt īpaši nelīdzenas vietas.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2020. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 107,3 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 18 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2020. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,33 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Barkovska

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

Tel. +371 26 40 10 41

E-pasts: lina.barkovska@balta.lv

 

Ligita Mieze

Deep White

projektu vadītāja

Tel. +371 27 88 55 02

E-pasts: ligita@deepwhite.lv

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».