BALTA: sunim ērces kodums var būt letāls. Ieteikumi, kā mīluli pasargāt

26.05.2023

Līdz ar siltā laika iestāšanos brīvo laiku dabā labprāt pavada ne tikai cilvēki, bet arī viņu četrkājainie draugi. Diemžēl ērces nešķiro, kam piesūkties, un nereti kož arī suņiem, bet tas ir ļoti bīstami, jo suņiem neveidojas imunitāte pret ērču pārnēsātajām slimībām. Šogad apdrošināšanas sabiedrībā BALTA (PZU grupa) jau saņemti pirmie atlīdzību pieteikumi par ērču izraisītām saslimšanām suņiem. Apdrošinātājs aktīvajā ērču sezonā aicina suņu saimniekus pievērst jo īpašu uzmanību savu mīluļu veselībai un atgādina – mīļdzīvnieka zaudējumu nevar izmērīt nekādā naudā.

Suņi nav imūni pret ērču kodumiem!

“Ņemot vērā klimata pārmaiņas, arī mūsu platuma grādos šobrīd plaši sastopamas ērces, kuras inficētas ar dažādiem mikroskopiskiem organismiem – babēzijām, anaplazmām, borēlijām, kas izraisa Laimas slimību. Ja sunim piesūcas ērce, pastāv risks inficēties ar kādu no šiem organismiem, kas tālāk var izraisīt smagu saslimšanu vai pat dzīvnieka nāvi. Pret ērču pārnēsātajām slimībām sunim imunitāte neveidojas. Var rasties jautājums, kāpēc neslimo kaķi, – tāpēc, ka ērču pārnēsātie mikroorganismi parazitē tieši suņu asinīs,” brīdina Madara Lāce, klīnikas “Pet City Candera” galvenā veterinārārste un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Mazo dzīvnieku veterinārās klīnikas veterinārārste.

Jāatceras, ka ērces sāk mosties jau diezgan zemā gaisa temperatūrā, un risks saslimt ar ērču pārnēsātām slimībām pastāv arī ziemā, ja gaisa temperatūra sasilst virs +5 grādiem. Lai pasargātu suni no ērču kodumiem, pretlīdzekļi jāizvēlas ļoti atbildīgi. Veterinārārste iesaka ar kritisku skatu izvērtēt tirgū pieejamos līdzekļus, tautas medicīnu, dažādas ultraskaņas ierīces, dzintara krelles u.c. “Visu to var lietot kā papildu aizsardzību, tomēr, lai dzīvniekam maksimāli samazinātu risku saslimt ar ērču pārnēsātajām slimībām, ieteiktu līdzekļus iegādāties veterinārajās klīnikās vai aptiekās. Tirgū šobrīd pieejami dažādas formas un darbības medikamenti – gan apēdami gardumi, gan pilieni skaustā, gan kaklasiksnas,” uzsver Madara Lāce.

Kā norāda veterinārārste, simptomi, kas liecina par ērču izraisītām infekcijas slimībām, var būt dažādi, tomēr babeziozei raksturīgākie ir paaugstināta temperatūra, tumšas krāsas vai brūns urīns, apātija, apetītes zudums; bet anaplazmozes simptomi ir nespecifiski – paaugstināta temperatūra, apātija, apetītes zudums, dažkārt novēro klibumu, nespēju piecelties. Jebkurā gadījumā, ja dzīvnieks jūtas slikti, vienmēr ieteicams vērsties pie veterinārārsta, kurš noteikti jautās, vai un kā dzīvnieks ticis pasargāts no ērcēm, un vajadzības gadījumā veiks laboratorisko testēšanu.

Lai arī riski lieli, suni apdrošina vien retais
“Darbā ar atlīdzību pieteikumiem redzam, ka ir suņu īpašnieki, kuri joprojām neapzinās lielo risku, ko var radīt nepietiekama aizsardzība pret ērču kodumiem. Inficētas ērces kodums var nest ciešanas un veselības problēmas dzīvniekam, kā arī lielus uztraukumus un finansiālos izdevumus saimniekam. Lai gan atlīdzību pieteikumu ar katru gadu kļūst vairāk, apzināmies, ka mūsu redzeslokā nonāk vien salīdzinoši neliels skaits gadījumu. Kā rāda atlīdzību pieteikumu raksturs, ērces mēdz piesūkties pat tiem mājdzīvniekiem, kuri valkā pretērču kaklasiksnas, tāpēc šajā jautājumā vienmēr jāatceras – pasargājam ne tikai sevi, vakcinējoties un ievērojot piesardzības pasākumus, bet arī darām visu, lai ērces neapdraudētu mūsu četrkājainos draugus,” saka BALTA Privātā īpašuma un speciālo produktu vadības pārvaldes vadītājs Armands Lagons.

Apdrošināšanas eksperts suņu saimniekiem iesaka regulāri pārbaudīt sava mīluļa apmatojumu, it īpaši ķepas, paduses, purniņu un skaustu. Ērce nepiesūcas vienā minūtē, tāpēc, regulāri apskatot dzīvnieku, var laikus novērst to  piesūkšanos. Bet, ja ērce jau piesūkusies, ir svarīgi izvērtēt situāciju un kukaiņa izņemšanu uzticēt veterinārārstam vai kādam, kurš nekritīs panikā, jo pārspiesta un nepareizi izņemta ērce, kuras galva paliek suņa ķermenī, var radīt vēl lielāku kaitējumu. Savukārt lietojot, piemēram, ultraskaņas ierīci ērču atbaidīšanai, ieteicams pārliecināties, vai baterijas ir darba kārtībā.

Kā pasargāt suni no ērcēm? Iesaka veterinārārste.

  • Izvērtē dzīvnieka apmatojumu. Ja tam ir bieza pavilna vai izteikti garš apmatojums, kaklasiksna nebūs piemērotākā izvēle, jo tās darbība ir atkarīga no tā, cik ciešs kontakts veidojas ar ādu.
  • Ja dzīvnieks regulāri peldas, nav ieteicams lietot pilienus skaustā, jo to darbības ilgums nebūs paredzams.
  • Viens no efektīvākajiem un drošākajiem līdzekļiem apstrādei pret ērcēm ir apēdamie gardumi. To darbību neietekmē ārējās vides faktori. Tomēr šie gardumi ir recepšu medikamenti un būtu jālieto, tikai konsultējoties ar veterinārārstu.

Ko darīt, ja ērce tomēr piesūkusies?

  • Nekrīti panikā. Ērce pēc iespējas ātrāk jānoņem. Ērces noņemšanai vēlams izmantot tam speciāli paredzētu pinceti vai āķīšus, kas atvieglo tās izņemšanu ar visu galvu. Ērce jāizņem ar rotējošu kustību.
  • Nekādā gadījumā nedrīkst lietot spirtu vai alkoholu tā saucamajai ērces apdullināšanai, tas tikai veicinās parazītu iekļūšanu dzīvnieka organismā.
  • Ja brīdī, kad ērce piesūkusies, tā vēl ir neliela, risks inficēties ar ērču pārnēsātajiem mikroorganismiem ir diezgan mazs. Tomēr tuvākajās nedēļās pēc ērces noņemšanas jāvēro dzīvnieka pašsajūta. Ja novērojamas novirzes – apetītes zudums, urīna krāsas maiņa, apātija vai jebkas cits, – jāvēršas pie veterinārārsta, uzreiz informējot, ka dzīvniekam bija piesūkusies ērce.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2022. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 144,6 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 19 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. Plašāka informācija internetā: www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Barkovska

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

E-pasts: lina.barkovska@balta.lv

 

Ligita Mieze

Deep White

projektu vadītāja

E-pasts: ligita@deepwhite.lv

 

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Помощь на дороге

    Мы окажем помощь, если Вашему автомобилю потребуется техническая помощь в дороге или эвакуации.
    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    Помощь дома

    Окажем поддержку в экстренных ситуациях! Вызовите «Помощь на дому», чтобы получить помощь сертифицированных мастеров.
    Если случилось происшествие, вызовите помощь позвонив по телефону 675 333 75.

    Для путешествующих за границей

    Мы окажем поддержку, если Вам потребуется организовать медицинскую помощь или репатриацию во время поездки.
    Если случилось происшествие, вызовите помощь позвонив по телефону 675 001 74.